Składniki na zakwas:
- 5 łyżek mąki żytniej 2000,
- 0,7 litra wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do glinianego garnka lub słoja. Następnie zalewamy letnią wodą, mieszamy i dodajemy przekrojone ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zacznie pachnieć kwasem - wtedy zakwas można przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
Jeśli chcemy przygotować zakwas na barszcz biały, zamiast mąki żytniej należy użyć mąki pszennej graham.
Składniki na zupę:
- 2 litry bulionu mięsnego,
- 1 kg białej kiełbasy,
- 200 g boczku wędzonego,
- 100 g cebuli,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka chrzanu tartego,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- 3 sztuki grzybów suszonych.
Sposób przygotowania:
Ugotowaną białą kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę siekamy, następnie podsmażamy z drobno pokrojonym, wędzonym boczkiem i czosnkiem. Gdy się zarumienią, wlewamy bulion, dodajemy suszone grzyby i kiełbasę, które gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy zakwas i doprawiamy go solą, pieprzem, majerankiem oraz łyżką chrzanu.
Żurek podajemy z jajkiem gotowanym na twardo. Można dodać także włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Trzeba pamiętać, żeby wrzucić je przed zakwasem - muszą wcześniej zmięknąć.
---
Życzymy smacznego i wesołych świąt!