#Makaron z owocami morza – przepis Szefa Kuchni Restauracji Qualita
Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz:
• 250 g krewetek tygrysich
• 150 g małży w skorupach
• 50 g cebuli szalotki
• 20 g czosnku
• 200 g makaronu spaghetti
• 150 g pomidorów krojonych z puszki
• 5 g natki pietruszki
• 70 ml białego wina
• 15 g szpinaku
• 3 g papryczki chili
• 30 g parmezanu
• masło, oliwa z oliwek, sól i pieprz
Sposób wykonania i podania:
Makaron ugotuj al dente w mocno osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na niej podsmaż krewetki, następnie dodaj małże i pokrojoną w kostkę cebulę, a także chili wraz z czosnkiem - chwilę podduś.
Wlej białe wino, dodaj masło i dopraw, a jak wino odparuje dodaj pomidory z puszki i natkę pietruszki – chwilę podduś.
Na koniec dołóż szpinak i wymieszaj wszystko razem z makaronem. Podaj z tartym parmezanem.
#Szafranowe risotto z krewetkami – przepis Szefowej Kuchni Restauracji SmaQ Brasserie
Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujesz:
• 150 g ryżu arborio
• 0,75 l bulionu warzywnego
• 8 krewetek
• 1 cebula szalotka
• 1 cebula biała
• 2 ząbki czosnku
• 0,5 papryczki chili
• 150 ml białego wina wytrawnego
• kilka nitek szafranu
• 1 łyżka oliwy
• 40 g masła
• 2 łyżki startego parmezanu
• natka pietruszki
Wykonanie:
Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę szalotkę i surowy ryż. Następnie wymieszaj aż się zeszkli, dodaj białe wino oraz nitki szafranu. Po odparowaniu wina wlej bulion w proporcji: na 1 część ryżu - 1,5 części bulionu. Gotuj na małym ogniu często mieszając do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Po tym czasie przykryj garnek, zdejmij go z ognia i pozostaw na kilka minut.
Na osobnej patelni roztop masło i wrzuć białą cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Podsmaż i dodaj obrane krewetki. Wszystko podsmaż do różowego koloru, a następnie podlej winem, poczekaj aż odparuje i dodaj natkę pietruszki.
Podanie:
Risotto podaj w głębokim talerzu, a na sam koniec posyp świeżo startym parmezanem.
#Tagliatelle z łososiem – przepis Szefa Kuchni Restauracji Questa
Do przygotowania dwóch porcji, potrzebujesz:
• 160 g wędzonego łososia sałatkowego
• 200 g makaronu tagliatelle lub wstążki
• 250 ml śmietany kremówki 30%
• 2 ząbki czosnku
• 50 ml białego wina
• koperek
• pieprz
• rukolę do przystrojenia
Sposób wykonania i podania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na szerokiej patelni usmaż kawałki łososia, dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek, a następnie podlej winem. Po odparowaniu, dodaj śmietanę kremówkę. Gotuj aż śmietana zgęstnieje (zredukuje się). Kolejno: dopraw koperkiem, pieprzem oraz dodaj ugotowany makaron (przecedzony, nieprzelany zimną wodą).
Wszystko dokładnie wymieszaj, tak, aby oblepić makaron sosem. Wyłóż na talerz i przystrój rukolą.
#Prosty koktajl walentynkowy dla dwojga
Wybór składników koktajlu na święto zakochanych zdaje się być wyborem oczywistym: truskawki i wino musujące. Nasza propozycja opiera się na tym sprawdzonym schemacie, jednak odrobinę go zmodyfikowaliśmy. Wymaga też ciut więcej pracy, ale czego się nie robi w imię miłości (i aby zaimponować swojej wybrance).
Będziesz potrzebować:
• swój ulubiony gin
• domowy syrop z truskawek
• mrożone truskawki
• biały cukier
• sok z cytryny
• wytrawne wino musujące (dobrze schłodzone!)
• miętę
• białko jajka (lub dla wersji wege: aquafaba)
• kieliszek do szampana
• szejker lub inne zakręcane naczynie
Domowy syrop z truskawek
Syrop przygotujesz zasypując mrożone truskawki białym cukrem w proporcji 1:1. Tak przygotowane owoce pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na około dobę, mieszając całość co kilka godzin. Następnie przecedź syrop za pomocą sita kuchennego. W celu wydłużenia terminu przydatności dodaj kieliszek wódki, przelej do butelki i przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Pozostałe owoce użyj do ciasta lub zblenduj na mus truskawkowy.
PS. Polecamy zrobić więcej syropu (np. z 1 kilograma truskawek) – będzie świetnym dodatkiem do herbaty czy wypieków!
Przygotowanie koktajlu:
Do szejkera* wlej kolejno:
• 30 ml syropu truskawkowego
• 15 ml soku z cytryny
• 20 ml ginu
• białko z jednego jajka kurzego lub 15 ml aquafaby
• trzy listki mięty
Mocno wstrząśnij (do momentu, gdy pojawi się pianka), następnie dodaj lodu (do około ¾ wysokości) i ponownie wstrząśnij. Przecedź do zmrożonego kieliszka do szampana (uważaj, aby do kieliszka nie dostał się lód!), uzupełnij winem musującym i udekoruj szczytem mięty.
PS. Jeśli wolisz mniej słodkie smaki, możesz odwrócić proporcje soku z cytryny i syropu cukrowego.
PS2. Dla fanów wytrawniejszych smaków polecamy poniższe proporcje:
• 30 ml ginu
• 15 ml soku z cytryny
• 7,5 ml syropu truskawkowego
• 1 białko / 15 ml aquafaby
• trzy listki mięty
• wino musujące
*jeśli nie masz szejkera, możesz użyć dużego słoika z nakrętką
Mamy nadzieję, że przepisy na dania oraz koktajl, przygotowane specjalnie przez naszych Szefów Kuchni sprawią, że ten dzień na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!