Pyszny śledź po norwesku nie tylko będzie miłą odmianą od stałego, wigilijnego menu, ale też, dzięki chrzanowi, pomoże Ci łatwiej strawić świąteczne pyszności :).
Czego potrzebujesz
Na 6 porcji śledzia po norwesku:
- 6 filetów śledziowych lub świeże ryby
- 400 ml maślanki
- 2 zielone ogórki
- 2 korzenie chrzanu
- pęczek koperku
- cytryna
- 300 ml wody
- ocet jabłkowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- 2 duże białe cebule
- 2 czerwone cebule
Jak zrobić
Wymocz filety w zimnej wodzie aż wypłuczesz z nich nadmiar soli lub wyfiletuj świeżego śledzia. Przygotuj zalewę z: wody, octu jabłkowego, białej cebuli pokrojonej w ósemki, ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Zagotuj i schłodź.
Osusz filety śledziowe i umieść je w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Posiekaj połowę pęczka koperku, pokrój cytrynę w plastry i połóż wszystko na śledziach. Zalej schłodzoną zalewą i odstaw do lodówki na dobę. Zetrzyj chrzan i połącz go z maślanką. Odstaw na dobę do lodówki.
Podanie
Odcedź maślankę z wiórków chrzaniu i wylej kilka łyżek na środek talerzy. Wyjmij śledzie z zalewy i połóż je na maślance. Przybierz gałązkami koperku, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą i ogórkiem.
No waste!
Wykorzystaj buraczki z barszczu. Ostudzone pokrój w kostkę, wymieszaj z kilkoma łyżkami odcedzonej zalewy i odstaw na 2h do lodówki. Podawaj na śledziu razem z w/w składnikami. Smacznego!