„Twoimi największymi sojusznikami w walce z infekcjami (i zapobieganiu im) są: kurkuma, imbir i zielona herbata. Wszystkie te produkty charakteryzują się bardzo wysokim indeksem przeciwzapalnym, co oznacza, że mobilizują nasz układ odpornościowy do działania. Ma to ogromne znaczenie w profilaktyce związanej z infekcjami sezonowymi oraz daje istotne wsparcie podczas ich trwania. Do tego produkty te wpływają na stymulację wszelkich mikroprocesów zapalnych w Twoim organizmie.
Kurkumina zawarta w kurkumie jest bardzo silnym związkiem przeciwutleniającym, który ma potężny potencjał przeciwzapalny, antybakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny i detoksykujący. Obecnie prowadzone są badania, które wykazują również jej działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe.
Imbir, jak kurkuma, ma silnie działanie przeciwzapalne, a dodatkowo jest wspaniałym wsparciem przy bolących stawach, łagodzi ból gardła i migreny. Zielona herbata również wykazuje bardzo wysokie właściwości przeciwzapalne, a to za sprawą wysokiej zawartości katechin. Te flawonoidy mają też bardzo korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Aby zachować zdrowotne działanie katechin trzeba przygotowywać zieloną herbatę zgodnie z zaleceniami prawidłowej procedury parzenia, czyli w ok. 70 stopniach przez 3 minuty.
Imbir i kurkumę najlepiej jest spożywać w postaci świeżo wyciśniętego soku. Już 40 ml takiego napoju dziennie wykazuje skuteczne działanie – połącz w nim kurkumę, imbir, pieprz (jego dodatek polepsza wchłanianie kurkuminy) i cytrynę. W wyjątkowo zimne dni imbir sprawdzi się również świetnie w postaci rozgrzewających naparów. Jeśli dodasz do niego sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy nie będziesz potrzebować żadnego dosładzania.
Nie daj się infekcji, postaw na profilaktykę!”