Jajka faszerowane na Wielkanoc - przepis naszego szefa kuchni
Składniki:
- 6 jajek,
- 100 g bułki tartej,
- 50 g masła klarowanego,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka czarnego sezamu.
Sposób przygotowania najsmaczniejszych jajek faszerowanych:
4 jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną, za pomocą ostrego noża przekrawamy je na pół - razem ze skorupką. Następnie delikatnie je z niej wyjmujemy, uważając, aby jej nie uszkodzić.
Jajka drobno siekamy, dodajemy pokrojony szczypiorek, starty parmezan i majonez, które ze sobą mieszamy.
Sezam mieszamy z bułką tartą, a pozostałe jaja rozbijamy widelcem. Tak powstałą masę jajeczną wkładamy do skorupek. Maczamy je w roztrzepanych wcześniej jajkach, a następnie panierujemy w bułce z sezamem. W końcu smażymy na złoto na klarowanym maśle – i gotowe!
---
Życzymy smacznego i wesołych świąt! Zachęcamy także do sprawdzenia naszego przepisu na żurek wielkanocny oraz babkę szafranową!