Gęś na Święta - dlaczego akurat to danie?
W tym roku na Święta Bożego Narodzenia polecam tradycyjną polską gęś, która cieszy się ogromną popularnością w naszej restauracji od połowy listopada.
Danie, które prezentuję, to udko gęsie konfitowane w gęsim tłuszczu, z dodatkiem sosu na bazie ciemnego piwa z przyprawami korzennymi, pieczonym ziemniakiem i modrą, gotowaną w winie czerwonym kapustą.
Gęsina od kilku lat skutecznie wraca na polskie stoły. To zdrowe mięso, zawierające wiele składników odżywczych i przede wszystkim - bardzo smaczne. Polecam wszystkim dania z gęsiny, a zwłaszcza w okresie świąteczno-noworocznym, kiedy jest ona najlepsza.
Marcin Dudek
Składniki potrzebne do przygotowania 10 porcji udek z gęsi:
- udko z gęsi – 10 sztuk, około 4,5 kg,
- smalec gęsi – 2 kg,
- olej – 1 litr,
- anyż – 3 sztuki,
- kora cynamonowa – 2 sztuki,
- sól – 50 gram,
- pieprz – 20 gram,
- miód wielokwiatowy – 200 gram,
- wino czerwone wytrawne – 250 gram,
- ciemne piwo - 200 ml,
- ziemniak – 2 kg,
- kapusta czerwona – 2 kg.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie dania należy rozpocząć kilka dni przed świętami. W tym celu trzeba udko gęsie zasolić solą morską z dodatkiem pieprzu, anyżu i kory cynamonowej, co sprawi, że mięso będzie miało głęboki korzenny smak i będzie mogło być przechowywane nawet do nowego roku.
- Po wyjęciu z marynaty gęsiego udka rozpoczynamy konfitowanie, czyli gotowanie na bardzo wolnym ogniu w tłuszczu, przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu gęś pozostawiamy w tłuszczu aż do zastygnięcia.
- W międzyczasie trzeba przygotować sos. W rondelku topimy cukier tak, aby powstał piękny o złotym kolorze karmel, który z kolei zalewamy ciemnym regionalnym piwem. Po odparowaniu połowy dodajemy miód oraz konfiturę z czarnego bzu. Całość musimy zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Gdy sos jest gotowy, wyjmujemy udko z tłuszczu i podgrzewamy w piekarniku.
- Następnie sos rozlewamy na talerze, układamy gęsie udko, posypujemy kruszonym piernikiem, dodajemy pieczony ziemniak oraz czerwoną kapustę gotowaną w winie.
Życzymy smacznego i wesołych świąt!
Po więcej inspiracji i smacznych dań (z gęsiny i nie tylko!) zapraszamy do krakowskiej restauracji Qualita.
A jeśli masz ochotę na pyszne drożdżowe ciasto na święta, to koniecznie sprawdź również i ten przepis na naszym blogu!