Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
Q Hotel Plus Wrocław Bielany

Przepis na smaczne święta – gęsie udko w wydaniu szefa kuchni

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Przepis na smaczne święta – gęsie udko w wydaniu szefa kuchni
13 gru 2018

Przepis na smaczne święta – gęsie udko w wydaniu szefa kuchni Marcina Dudka

Polacy uwielbiają mięsa. Trudno wyobrazić sobie świąteczny obiad bez aromatycznej pieczeni. Proponujemy jednak nie przygotowywać w tym roku schabu czy indyka, a sięgnąć nieco głębiej do tradycji polskiej kuchni. Poznaj przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Qualita Marcina Dudka na rozpływające się w ustach udko z gęsi.

Gęś na Święta - dlaczego akurat to danie?

W tym roku na Święta Bożego Narodzenia polecam tradycyjną polską gęś, która cieszy się ogromną popularnością w naszej restauracji od połowy listopada.

Danie, które prezentuję, to udko gęsie konfitowane w gęsim tłuszczu, z dodatkiem sosu na bazie ciemnego piwa z przyprawami korzennymi, pieczonym ziemniakiem i modrą, gotowaną w winie czerwonym kapustą.

Gęsina od kilku lat skutecznie wraca na polskie stoły. To zdrowe mięso, zawierające wiele składników odżywczych i przede wszystkim - bardzo smaczne. Polecam wszystkim dania z gęsiny, a zwłaszcza w okresie świąteczno-noworocznym, kiedy jest ona najlepsza.

Marcin Dudek

Składniki potrzebne do przygotowania 10 porcji udek z gęsi:

  • udko z gęsi – 10 sztuk, około 4,5 kg,
  • smalec gęsi – 2 kg,
  • olej – 1 litr,
  • anyż – 3 sztuki,
  • kora cynamonowa – 2 sztuki,
  • sól – 50 gram,
  • pieprz – 20 gram,
  • miód wielokwiatowy – 200 gram,
  • wino czerwone wytrawne – 250 gram,
  • ciemne piwo - 200 ml,
  • ziemniak – 2 kg,
  • kapusta czerwona – 2 kg.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie dania należy rozpocząć kilka dni przed świętami. W tym celu trzeba udko gęsie zasolić solą morską z dodatkiem pieprzu, anyżu i kory cynamonowej, co sprawi, że mięso będzie miało głęboki korzenny smak i będzie mogło być przechowywane nawet do nowego roku.
  • Po wyjęciu z marynaty gęsiego udka rozpoczynamy konfitowanie, czyli gotowanie na bardzo wolnym ogniu w tłuszczu, przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu gęś pozostawiamy w tłuszczu aż do zastygnięcia.
  • W międzyczasie trzeba przygotować sos. W rondelku topimy cukier tak, aby powstał piękny o złotym kolorze karmel, który z kolei zalewamy ciemnym regionalnym piwem. Po odparowaniu połowy dodajemy miód oraz konfiturę z czarnego bzu. Całość musimy zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Gdy sos jest gotowy, wyjmujemy udko z tłuszczu i podgrzewamy w piekarniku.
  • Następnie sos rozlewamy na talerze, układamy gęsie udko, posypujemy kruszonym piernikiem, dodajemy pieczony ziemniak oraz czerwoną kapustę gotowaną w winie.

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Po więcej inspiracji i smacznych dań (z gęsiny i nie tylko!) zapraszamy do krakowskiej restauracji Qualita.

A jeśli masz ochotę na pyszne drożdżowe ciasto na święta, to koniecznie sprawdź również i ten przepis na naszym blogu!

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Main Q Hotel Sp. z o.o., Juliusza Lea 202A, 30-133, Kraków , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane