Dlaczego właśnie przepis na świątecznego łosiosia w takim wydaniu?
Poszukując ciągle nowych przepisów świątecznych i nie tylko, natrafiłem kiedyś w kuchni brazylijskiej na połączenie ryby z kawą. Zainspirowany tym nietypowym smakiem, postanowiłem przygotować z niego danie na polskie święta. Jego smak przypadł do gustu gościom i od tego czasu często wracam do tego przepisu. Jest on dość nietypowy, ale polecam każdemu odważnemu spróbować!
Tomasz Król
Składniki dla 4 osób:
- stek z łososia - 4 szt. (około 800 g),
- masło klarowane 80g,
- kawa espresso - 2 filiżanki,
- rozmaryn świeży - 2 gałązki,
- gorzka czekolada - 3 kostki,
- szczypta sproszkowanego kardamonu,
- sól i biały pieprz do smaku.
Przepis na łososia w kawie jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy:
- Dokładnie oczyścić łososia z ości i doprawić solą i pieprzem.
- Następnie w głębokim rondlu zarumienić go na klarowanym maśle.
- Odlać nadmiar masła i dolać kawę espresso.
- Gdy całość zacznie się dusić, dodajemy rozmaryn i kardamon, przykrywamy rondel i gotujemy ok. 10 minut. W trakcie gotowania trzeba delikatnie odwrócić rybę, by cała udusiła się w kawie.
- Gdy będzie gotowa, zdejmujemy z ognia i dodajemy do powstałego wywaru gorzką czekoladę, delikatnie mieszamy, aż się rozpuści.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ryżem basmati, kluskami kładzionymi czy purée ziemniaczanym.
Życzymy smacznego i wesołych świąt!
Zachęcamy także sprawdzić nasz przepis na moczkę śląską według naszego szefa kuchni Arkadiusza Gawrona.
A o więcej pysznych dań zapraszamy do restauracji Grand Cru mieszczącej się w samym centrum Gdańska.