1. Sałatka z serem kozim: Restauracja Grand Cru – Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Propozycja od szefa kuchni gdańskiej restauracji, Tomasza Króla, to sałatka z pieczonym serem kozim. Oprócz mixu sałat i wspomnianego sera na talerzu znajdziemy marynowane żółte buraki oraz winegret malinowy.
Ser kozi to doskonała alternatywa dla innych rodzajów serów (zwłaszcza żółtego). 100 gram ma zaledwie około 130 kalorii, a jego smak jest wyśmienity! Jest on w całości produkowany z mleka koziego, dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy.
2. Krem z karczochów: Restauracja Questa – Q Hotel Plus Wrocław
Jakub Bębas zachęca dbających o linię (i nie tylko) gości restauracji Questa do spróbowania kremu z karczochów z dodatkiem pieczonego jarmużu oraz oliwy truflowej.
Karczochy to warzywa o niezwykle ciekawym smaku i wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Zawierają spore ilości błonnika, cechują się bardzo niską kalorycznością – 47 kalorii w 100 gramach, dlatego są polecane przez dietetyków jako warzywa wspomagające odchudzanie. Oprócz tego pomagają obniżyć cholesterol oraz łagodzą dolegliwości układu pokarmowego.
3. Kurczak kukurydziany: Restauracja SmaQ Food & Wine – Q Hotel Plus Katowice
W Katowicach znajdzie się coś dla fanów mięsa. Szef Kuchni Arkadiusz Gawron rekomenduje kurczaka kukurydzianego w towarzystwie kaszy pasternak, a także kolorowych warzyw: grillowanej kukurydzy, bobu, bakłażana i cukinii.
Kurczak kukurydziany wyróżnia się lekko żółtą barwą oraz delikatnie słodkim smakiem. Uzyskuje się to poprzez karmienie paszą wolną od GMO, na bazie kukurydzy i innych zbóż.
4. Sałatka z buraków: Restauracja SmaQ Brasserie – Q Hotel Kraków
Anna Dudek, szefowa krakowskiej restauracji SmaQ Brasserie, osobom na diecie poleca przepyszną, lekką sałatkę z buraczków z dodatkiem sera feta, pestek słonecznika i mixu sałat.
Buraki to doskonale znane nam wszystkim warzywa, jednak bardzo niedoceniane. Ich właściwości lecznicze można mnożyć: zapobiegają anemii, pomagają unormować poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi. Są bogate w różnorakie witaminy i minerały, a ich 100 gram to zaledwie 44 kalorie.
5. Pstrąg: Restauracja Qualita – Q Hotel Plus Kraków
Szef kuchni krakowskiej restauracji Qualita, Marcin Dudek, wszystkim szukającym kulinarnych wrażeń, a niekoniecznie dodatkowych centymetrów, poleca danie, w którym pierwsze skrzypce odgrywa filet z pstrąga ojcowskiego. Obok niego na talerzu znajdzie się kaszotto, seler, marchewka i por.
Pstrąg ojcowski to unikalny produkt regionalny, pochodzący z hodowli z tradycją sięgającą 1935 roku. Dzięki hodowaniu w czystej wodzie, minimum przez 2 lata, odznacza się wspaniałym smakiem oraz pięknym wyglądem.
Ślinka cieknie? Te wszystkie smakowite potrawy to zaledwie zalążek tego, co nasi szefowie kuchni tworzą na co dzień w restauracjach sieci Q Hotel. Serdecznie zachęcamy do przetestowania ich umiejętności na własnym podniebieniu. Życzymy smacznego!
Więcej informacji na temat restauracji znajdziesz w artykule – Poznaj nasze restauracje.