Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 0,5 kg karku wołowego,
- 3 jajka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 2 cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 100 g sera cheddar,
- 150 g chałki,
- 50 g mleka.
Sposób przygotowania:
Mięso razem z czosnkiem mielimy na drobnym sicie. Następnie dodajemy jaja, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i dorzucamy pokrojony w drobną kostkę ser.
Paprykę i cebulę kroimy, a później podsmażamy na oleju. Gdy warzywa przestygną, dodajemy do masy mięsnej i dokładnie mieszamy z namoczoną w mleku i zmieloną chałką.
Foremkę do keksów smarujemy masłem, które oprószamy bułką tartą. Następnie nakładamy masę mięsną, którą pieczemy w 160 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.
Klops podajemy z ulubionymi dodatkami. Jako dodatkowe nadzienie można użyć jajek ugotowanych na twardo lub kiszonych ogórków.
---
Życzymy smacznego!