Składniki potrzebne do przygotowania 4 sztuk:
- 1 kilogram mąki tortowej,
- 2 szklanki mleka,
- 10 żółtek,
- 5 białek,
- 125 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
- 60 g drożdży,
- 1 szklanka sparzonych rodzynek,
- szczypta szafranu,
- 50 g spirytusu,
- masło do posmarowania foremek,
- cukier puder do posypania bab.
Sposób przygotowania:
W spirytusie moczymy szafran, który następnie odstawiamy.
W ciepłym mleku rozprowadzamy pół szklanki mąki z łyżką cukru i drożdżami. Tak powstały rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem na pulchny krem, białka ubijamy na pianę. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy utarte żółtka, pianę z białek i skórkę z cytryny, a następnie dokładnie mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Potem dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Na koniec dorzucamy rodzynki i mieszamy je z ciastem.
Gdy ciasto wyrośnie, nakładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Czekamy, aż jeszcze raz wyrośnie. Pieczemy w 160 stopniach przez około 1 godzinę.
Gdy babka wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.
---
Życzymy smacznego, a po więcej pysznych potraw autorstwa Tomasza Króla zapraszamy do Restauracji Grand Cru w Gdańsku.