Efektywna praca - co jeść?
1 # Produkty zbożowe
Co jeść, aby pracować wydajniej? W kategorii produktów zbożowych mieści się m.in. pieczywo, otręby i płatki owsiane, z których mogą powstać różnorodne propozycje śniadań przed rozpoczęciem intensywnej pracy. Pełne ziarna zbóż, zawarte również w brązowym ryżu i makaronie, dostarczą organizmowi energii, będą stopniowo uwalniać się, ze sporą korzyścią dla naszej wydajności i efektywności.
2 # Owoce i warzywa
Co jeść aby lepiej pracować? Warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi niezbędne minerały i antyoksydanty. To właśnie one – wraz z witaminami B i C – wspomagają funkcje zapamiętywania, odtwarzania informacji oraz koncentracji, tak bardzo potrzebne w efektywnej pracy. Wśród wszystkich produktów z tej kategorii, najsilniejsze działanie mają suszone lub czerwone i jagodowe owoce – borówki, maliny, truskawki oraz szpinak. Jak je wykorzystać? Sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek i koktajli, które można zabierać również do pracy.
3 # Czekolada
Czekolada może wpływać zbawiennie na mózg, ale tylko wtedy, gdy jest gorzka i ma w składzie dużo kakao, tj. minimum 70 procent. Pozytywne właściwości gorzkiej czekolady są zasługą zawartych w niej antyoksydantów, które nie tylko pozytywnie wpływają na czas reakcji, poprawiają pamięć, ale i pomagają skupić się na pracy umysłowej. Zatem zamiast przygryzania ciastek, można zamienić je na kilka kostek czekolady i nasycić mózg i żołądek do następnego, większego posiłku.
4 # Orzechy
Garść orzechów to idealna przekąska do pracy, podczas gdy nie jesteśmy jeszcze wystarczająco głodni na spożycie większego posiłku, ale nasz organizm dopomina się dawki energii do dalszego działania. Orzechy nie tylko świetnie odżywią nasz mózg w ciągu dnia, ale i poprawią koncentrację oraz pamięć. Oprócz tego zawarte w nich kwasy omega-3 zadziałają na nasz organizm jak naturalny antydepresant, poprawiając samopoczucie, nawet mimo długiej listy zadań do wykonania przez resztę dnia.
5 # Ryby
Może ciężko wyobrazić sobie posiłek rybny na śniadanie, ale już obiad tym składnikiem w roli głównej można zabrać do pracy i cieszyć się pożywnym posiłkiem. Im mniej nasz organizm przyswaja kwasów omega-3 zawartych przede wszystkim w rybach, tym mniejsza jego zdolność do koncentracji i uczenia się. Chcąc zatem pracować efektywnie, trzeba pamiętać o uwzględnieniu w naszej diecie potraw na bazie tuńczyka, łososia, makreli czy śledzia.
6 # Jajka
Jajka zawierają witaminę B, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytynę. Wszystkie trzy składniki odżywcze odpowiadają za szybkie przesyłanie impulsów w mózgu i jego ogólną sprawność. Śniadanie składające się z jajek zwiększy zatem naszą wydajność w pracy, wspomoże zdolność zapamiętywania i odtwarzania faktów. Niektórzy uważają, że nie powinno ich się jeść zbyt często, jednak na 3-4 razy w tygodniu możemy sobie na to spokojnie pozwolić.
7 # Kiełki
Co najlepiej jeść na śniadanie? Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa, więc warto je dodawać do wielu posiłków, na przykład do sałatki czy kanapek. Zawarte w nich składniki odżywcze są bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm, a uwalniania dzięki nim energia starczy nam na wiele godzin pracy. Dużym plusem jest możliwość uprawiania ich samemu – we własnym ogródku.
Co jeść i pić, aby pracować wydajniej?
Za najpowszechniejszy sposób dodający organizmowi energii uznaje się kawę, która w dużych ilościach ma niewiele wspólnego z efektywną pracą na długi czas. Nie musimy z niej oczywiście rezygnować, ale spróbujmy zamienić ją czasami na zieloną herbatę o podobnych właściwościach. Nie zapominajmy również o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów, przede wszystkim wody mineralnej. Bez niej żadna dieta nie sprawi, że będziemy efektywni i wydajni przez cały dzień. Warto pamiętać też o zbilansowanej diecie, która ma ogromny wpływ na nasze zdolności umysłowe.
- - - - -
Sprawdź też nocleg ze śniadaniem Wrocław QHotel czy dobre śniadania w Krakowie.