Najlepsza restauracja we Wrocławiu? Restauracja Questa – dania kuchni europejskiej.
Restauracja Qusta to idealne połączenie komfortowego noclegu z elegancką restauracją, do której dostęp mają nie tylko goście hotelowi. Ta modna wrocławska restauracja oferuje dania kuchni europejskiej, które opierają się na lokalnych recepturach. Szef kuchni Jakub Bębas przygotowuje menu sezonowe, ale w karcie są też stałe pozycje dla fanów steków, burgerów, czy ryb. Wybierać możemy spośród: przystawek, sałatek, zup, kanapek, makaronów, dań głównych oraz deserów. Tradycyjne smaki przełamują oryginale sosy, jak na przykład pomarańczowy w połączeniu z kurczakiem supreme. W restauracji Questa nie tylko zjemy dobrze, ale również zdrowo. Na uwagę zasługują śniadania z produktami rekomendowanymi przez dietetyka. Podkreślić należy, że Restauracja Questa znalazła się w przewodniku Gault & Millau wśród najlepszych obiektów wrocławskiej gastronomii. Zdecydowanie warto się wybrać.
Woo Thai Restaurant – tajska uczta
Woo Thai to tajska, mocno aromatyczna kuchnia. Smak zawdzięcza głównie przyprawom tj.: kolendra, trawa cytrynowa, chilli, liść kafiru, tamaryndowiec. Wszystko to w połączeniu z sosem rybnym lub pastą krewetkową nadaje potrawom oryginalny smak. Karta menu jest długa. Zjemy tu świeże owoce morza, kaczkę, kurczaka lub wołowinę. A na deser bardzo popularny ryż na mleku kokosowym z mango. Zamówimy również popularne hot poty do samodzielnego grillowania. Warto spróbować aromatyczne zupy w wersji łagodnej, jak i ostrej. Z ciekawostek babcia szefa kuchni gotowała na dworze króla Tajlandii. A ta restauracja we Wrocławiu ma certyfikat Thai Select, który przyznaje tajlandzki rząd za autentyczność smaków.
Masala – indyjska kuchnia w restauracyjnej formie
Kolejną propozycją jest indyjska Masala, w której dania przygotowywane są na naszych oczach przez rodowitych kucharzy. Specjalnością restauracji są tradycyjne podpłomyki, mięsa i ryby grillowane w piecu z węglem drzewnym. Zjemy tam również ser własnej produkcji. Lokal należy do konsula honorowego Republiki Indii. Kartikey Johri, jako zapalony promotor kultury indyjskiej, dba o autentyczność potraw. Masala to kolejna mocno aromatyczna kuchnia, która oferuje nie tylko dania mięsne. Ta jedna z najlepszych restauracji we Wrocławiu ma również mocno rozbudowane wegetariańskie menu.
poké poké – bowle w klimacie tropikalnych Hawajów
Poké poké to propozycja lekkiej, zdrowej kuchni, która opiera się głównie na chrupiących warzywach i kawałkach świeżych ryb w połączeniu z ryżem. Wszystko to polane oryginalnymi sosami i posypkami tworzy tzw. bowle. Danie możemy skomponować samodzielnie lub skorzystać z przygotowanych kompozycji. Najbardziej popularne to poke z łososiem, tuńczykiem lub tofu. W karcie znajdziemy również oryginalne propozycje dla wegan, np. arbuz à la tuńczyk. Jest kolorowo i niezobowiązująco jak na tropikalnych Hawajach.
Inna najlepsza restauracja we Wrocławiu? Bistro Charlotte – francuska boulangerie
Charlotte to miejsce z myślą o wielbicielach francuskich Boulangerze. Idea polega na serwowaniu śniadań przez cały dzień. Menu Charlotte opiera się na wypiekanym chlebie. Do koszyczka pełnego pieczywa możemy dobrać konfitury, miód, kremy czekoladowe lub karmel. Jest też wersja na słono z jajkiem. Restauracja serwuje również kanapki na zimno i na ciepło, czyli tzw. tartines oraz sałatki. Charlotte mieści się w dawnym zajeździe. Życie kulinarne toczy się wokół ogromnego stołu umiejscowionego na środku lokalu, który w nocy zamienia się w bar serwujący wina prosto z Francji.
Wybierz więc hotel w centrum Wrocławia, aby mieć dogodne miejsce do skosztowania dań z restauracji we Wrocławiu!