Dip piwny
Idealny do chipsów, paluszków i precelków. Wszystko czego potrzebujesz, to dwa opakowania serka śmietankowego, 1/3 szklanki piwa, 2 szklanki startego sera cheddar, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, 1/4 łyżki musztardy, sól i pieprz.
Przepis: w misce ubij serek, piwo, majonez, musztardę i starty ząbek czosnku na gładką masę. Dodaj cheddar, dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dorzucić również drobno posiekany koperek i kilka kropel soku z cytryny.
Pumpkin Spice
Jeśli znajomi wpadają na kawę, idealnym dodatkiem będzie domowa przyprawa „Pumpkin Spice”. Możesz również dodać do niej cukru, obtoczyć mieszankę orzechów i uprażyć je na patelni - będą idealną przekąską.
Do przyprawy potrzebujesz: 4 łyżeczek mielonego cynamonu, 2 łyżeczek mielonego imbiru, 1 łyżeczkę mielonych goździków i pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej. Mieszasz wszystkie składniki, zamykasz w szczelnym pojemniku i przechowujesz w suchym, chłodnym miejscu nawet przez pół roku.
Masło cytrynowo-estragonowe
Przepyszny dodatek do grzanek, paluchów serowych czy podpieczonej i pociętej w trójkąty pity. W lodówce wytrzymuje tydzień a w zamrażalniku 8 miesięcy, więc może być również idealne do wszelkich pieczeni, młodych ziemniaków i potraw z grilla.
Potrzebujesz: 1/2 szklanki miękkiego masła, 1/4 szklanki świeżego estragonu, drobno posiekanego, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki ucierasz razem, zawijasz w przezroczystą folię i wkładasz do lodówki.
Dressing czosnkowo-klonowy
Pasuje do każdej sałatki. Możesz np. wziąć liście młodego szpinaku, pokrojone cienko zielone jabłka i ten dressing i masz oryginalne i przepyszne danie.
Składniki: 1/3 szklanki oliwy, 1/4 szklanki syropu klonowego, sok z jednej, średniej cytryny, 2-3 posiekane ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki musztardy Dijon, szczypta soli morskiej i pieprzu. Wszystkie składniki umieść w szczelnym słoiku, mocno go zakręć i potrząsaj, aż się wymieszają.
Pasta serowo-tuńczykowa
Doskonały dodatek do krakersów, selera naciowego, marchewki, pomidorków i serowych koreczków. Smak tuńczyka jest delikatny a pasta gęsta i kremowa.
Potrzebujesz: 1 opakowania kremowego serka, 1/2 szklanki posiekanej dymki, 1/4 szklanki majonezu, 1 łyżki stołowej soku z cytryny, 3/4 łyżeczki przyprawy curry, szczypty soli i puszki tuńczyka w sosie własnym. Wszystkie składniki poza tuńczykiem połącz w misce. Odsącz tuńczyka i rozdrobnij go. Delikatnie wmieszaj do składników w misce. Gotowe!