#1 Ekskluzywny deser: Lody z rokitnika i czarnego bzu serwowane z gorącymi malinami
Lody z rokitnika i czarnego bzu to jeden z najbardziej niezwykłych smaków z deserowej karty restauracji Qualita w Krakowie. Ich delikatnie kwaśny smak to doskonała propozycja na letnie popołudnie, w czasie którego masz ochotę na coś soczystego i lekkiego. Podawane z gorącymi malinami, przywodzą na myśl konfitury babci z owoców rosnących w przydomowym ogródku. Ten oryginalny, ekskluzywny deser jest nowoczesną interpretacją tradycyjnych, często zapomnianych smaków, które naprawdę warto znać.
#2 Sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką z cukrem trzcinowym
Podczas wizyty nad morzem odwiedź naszą restaurację w Gdańsku, aby zasmakować w sezonowych owocach pod pierzynką ze słodkiej kruszonki! Ten aromatyczny deser smakuje inaczej o każdej porze roku – jesienią pod warstwą kruchego ciasta kryją się regionalne jabłka i gruszki, w lecie z kolei truskawki, maliny, a nawet agrest. Słodkie i soczyste pasują idealnie zarówno do kawy, herbaty, jak i lampki dobrego wina.
#3 Tarta cytrynowa z brzoskwiniami i kruszoną bezą - nowoczesne desery restauracyjne
Krucha tarta z nutką cytryny to przepis na wykwintny deser rodem z południowej Francji. Podawana z soczystymi brzoskwiniami ma delikatny, słodko-kwaśny smak, który z pewnością Cię urzeknie. Połączenie kruchego ciasta z miękkim miąższem oraz chrupiącą bezą to kompozycja, która zasmakuje posiadaczom nawet najbardziej wybrednych podniebień. Degustację przepysznego ciasta o pofalowanych brzegach polecamy szczególnie w czasie wiosennych wizyt we Wrocławiu.
#4 Wykwintne desery w restauracji? Torcik z musem chałwowym
Jeżeli lubisz słodki, bakaliowy smak chałwy, pokochasz nasz torcik z musem chałwowym, którego możesz spróbować w naszej restauracji Smaq Brasserie na północy Krakowa. Delikatna, gładka konsystencja torciku to propozycja dla miłośników takich deserów restauracyjnych jak tiramisu czy ciasta Czarny Las. Słodki, chałwowy mus po prostu rozpływa się w ustach!
#5 Śląski keks piernikowy w towarzystwie makowych lodów i mioduli
Przepadasz za tradycyjnymi, regionalnymi przepisami? Odwiedzając Katowice przyjdź do restauracji SmaQ, aby zasmakować w śląskim cwibaku. Ten aromatyczny, piernikowy keks o korzennym smaku, podawany w towarzystwie lodów z maku i kieliszkiem złotej mioduli to doskonała propozycja na chłodne dni, kiedy za oknami deszcz. Jesteśmy przekonani, że ten deser stanie się faworytem każdego miłośnika bakalii.
- - - - - -
Komponując restauracyjne menu, dokładamy wszelkich starań, aby było ono zróżnicowane i ciekawe, ale zawsze tak samo smaczne. Zasada ta dotyczy zarówno dań głównych, jak i deserów. Wierzymy, że bez względu na to, czy lubisz smaki nowoczesne, czy bardziej tradycyjne, w restauracjach QHotel znajdziesz smakołyki, które przypadną Ci do gustu. Zapraszamy do degustacji!
- - - - - -