Co warto zjeść we Wrocławiu?
1 # Śląskie Niebo
Śląskie Niebo to nic innego jak uwędzone, gotowane lub peklowane mięso wieprzowe, polane sosem przygotowanym z suszonych owoców – zwykle śliwek, jednak mogą to też być morele, jabłka lub gruszki. Mięso podawane jest z kluskami na parze lub z kluskami ziemniaczanymi. Tę potrawę zna, a przynajmniej powinien znać, każdy mieszkaniec Dolnego Śląska, co stawia ją na pierwszym miejscu niniejszej listy tradycyjnych dań.
2 # Kluski wrocławskie
Historyczne kluski w regionalnych kuchniach Polski przygotowywane były niemal zawsze z gotowanych ziemniaków. Tak samo jest z tymi pochodzącymi z Wrocławia. Na Dolnym Śląsku nadziewa się je jednak kostkami białego pieczywa, co nie jest znane nigdzie indziej. Zamiłowanie do dania z klusek widać nawet w architekturze miasta i dawnych legendach. Jedna z nich mówi o zegarze kluskowym, który pomagał wrocławskim gospodyniom w przygotowaniu na czas idealnego obiadu. Do dziś na Ostrowie Tumskim znajduje się również tzw. Brama Kluskowa.
3 # Żurek śląski
Podobno ta znana na całą Polskę potrawa pochodzi właśnie z Dolnego Śląska, i to nawet z okolic Wrocławia. Chyba każdy zna jej smak i wie, jakie są podstawowe składniki żurku. Ten wrocławski przygotowywany jest na bazie zakwasu żytniego, urozmaicony o białą kiełbasę i różne wędzonki, przyprawiony grzybami, czosnkiem, śmietaną i majerankiem. Zwykle podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo. Żurek najlepiej smakuje i jednocześnie efektownie wygląda w wydrążonym bochenku chleba.
4 # Bigos wrocławski
Bigos to danie bez wątpienia znane i lubiane w całej Polsce. Bigos wrocławski przygotowywany jest na bazie niemal tego samego przepisu, jednak charakterystyczna kompozycja składników powoduje, że między tymi dwoma – teoretycznie takimi samymi potrawami – występuje znaczna różnica w smaku. We Wrocławiu bigos robi się z czerwonej kapusty z kawałkami mięsa wieprzowego: polędwicy, boczku i kiełbasy. Aby nadać potrawie nieco charakteru, przyprawia się ją rodzynkami, jabłkami i czerwonym winem. Takie połączenie gwarantuje charakterystyczny i wyjątkowy smak, różny od powszechnie znanego dania na bazie kapusty i mięsa.
5 # Ciasto drożdżowe z kruszonką cynamonową
Oprócz sytych dań wrocławianie mają również wiekowy deser, przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego. Przepis na same ciasto jest niemal identyczny, co ten znany w innych regionach Polski. Kruszonkę wzbogaca tu jednak jeden dodatkowy składnik. Jest nim cynamon, który wyróżnia dolnośląski deser na tle innych znanych placków drożdżowych i dodaje niezwykłego smaku i aromatu.
Dolny Śląsk to pod kątem kulinarnym dość szczególny region. Charakteryzują go wpływy nie tylko polskie, niemieckie, czeskie, ale i kuchni kresowej. Dzięki tej różnorodności wrocławskie jedzenie uznawane tu za tradycyjne, bez wątpienia będą miały niebanalny i niepowtarzalny smak.
Planujesz pobyt we Wrocławiu? Zarezerwuj pokój w Q Hotel Bielany Wrocławskie!