Czy cukru można uniknąć również w pączkach? Okazuje się, że tak! Czym zatem zastąpić cukier w wypiekach?
Polecamy 2 opcje:
• ERYTROL - uznany przez WHO jako najbezpieczniejszy z substytutów białego cukru, ma bardzo niski indeks glikemiczny przez co nie powoduje gwałtownych skoków cukru, a co więcej nie spowoduje problemów z układem pokarmowym, co zdarza się przy innych zamiennikach np. przy ksylitolu. Nie zmienia smaku wypieków, do których zostanie dodany.
• INULINA - faworytka naszej dietetyczki, zwykle produkowana jest z cykorii. Oprócz bycia zamiennikiem białego cukru jest prebiotykiem, co oznacza, że wspiera dobre bakterie jelitowe. Podobnie jak erytrol ma niski indeks glikemiczny, a w dodatku dzięki swoim właściwościom wiążącym wodę naturalnie zagęszcza, więc jest idealną opcją do deserów i wypieków.
Na pewno nie polecamy miodu do wypieków, gdyż wysoka temperatura spowoduje uszkodzenie jego wszelkich właściwości prozdrowotnych - pozostanie tylko wysokokalorycznym słodzikiem.
Oczywiście, przy stosowaniu wszelkich zamienników cukru obowiązuje ważna zasada - umiar! Mimo ich korzystniejszych właściwości i często naturalnego pochodzenia kontra ich braku w cukrze białym, musimy pamiętać, że i one uzależniają i mogą dawać skutki uboczne.
Na pewno domowe pączki bez tradycyjnego cukru będą zdrowszą alternatywą. Gdyby tak jeszcze zamiast w głębokim tłuszczu upiec je w piekarniku... :)