Dokładnie rok temu, podczas zeszłorocznej gali Gault&Millau Polska Restauracja Qualita wraz ze swoim Szefem Kuchni Marcinem Dudkiem została wyróżniona jedną czapką tego prestiżowego przewodnika. W tym roku po raz kolejny zostaliśmy zaproszeni na galę. Odbyła się ona w niedzielę 27 listopada w Łodzi. Miło nam poinformować, że także tym razem otrzymaliśmy jedną czapkę przewodnika Gault&Millau Polska! To dla nas niezwykły zaszczyt, jednak wiemy, że jest to wyróżnienie w pełni zasłużone i gratulujemy całemu zespołowi Restauracji Qualita.
Na Gali swoją premierę miał oczywiście najnowszy żółty przewodnik. W tym roku w przewodniku znalazło się 460 restauracji, czyli aż o 220 więcej niż w pierwszej jego edycji. Umieszczono w nim także ponad 160 produktów regionalnych oraz miejsc w całym kraju, gdzie można je kupić.
Podczas niedzielnej gali wręczone zostały także nagrody w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. W każdej kategorii było pięcioro nominowanych.