Odbywający się co rok we wrześniu finał konkursu Wine & Food Noble Night to rywalizacja 12 restauracji z całego kraju, reprezentowanych przez swoich Szefów Kuchni wraz z sześcioosobowymi zespołami. Konkursowym zadaniem jest przygotowanie w trakcie wieczoru oryginalnych, autorskich: przystawki i dania głównego, spośród których publiczność oraz jury profesjonalne wyłonią i nagrodzą najlepsze w każdej z dwóch kategorii.
Restauracja Qualita wraz ze swoim Szefem Kuchni Marcinem Dudkiem bierze udział w 9. edycji konkursu. Jesteśmy dumni, że nasza Restauracja znalazła się w tak prestiżowym konkursie i wyjątkowym gronie.
Zadanie postawione przed Szefami Kuchni nie jest jest łatwe, ponieważ wszystkie przygotowywane dania powstawać będą na oczach zgromadzonych na gali Gości. Zespoły restauracyjne będą pracować w starannie zaaranżowanych osobnych pomieszczeniach, w których jedna ze ścian będzie transparentna - pozwoli to na obserwowanie Szefów przy pracy. Z kolei Goście będą przebywac w eleganckiej sali zaaranżowanej na imponujących rozmiarów Restaurację. Będą w niej odbywać się degustacje konkursowych potraw.
Całość skomponowanego na ten wieczór menu oceniana będzie przez jury złożone z uznanych Szefów Kuchni i innych przedstawicieli branży gastronomicznej - będą oni kosztować dania konkursowe nie wiedząc, od którego z zespołów konkursowych pochodzą. Gala finałowa będzie miała miejsce 17 września.