Wyróżnienie dla Restauracji Qualita dla nikogo nie powinno być zaskoczeniem. Zlokalizowana na parterze Q Hotel Plus Kraków restauracja już nie pierwszy raz znalazła uznanie w oczach krytyków reprezentujących wydawnictwo. W tym roku, podobnie jak poprzednio, obiekt w którym pieczę nad gastronomią sprawuje Marcin Dudek, oprócz wyróżnienia obecnością w przewodniku, otrzymał także Czapkę Gault&Millau przyznawaną najlepszym restauracjom.
Drugi z obiektów należących do sieci Q Hotel – Questa, znalazła się natomiast wśród 32 gastronomi wyróżnionych we Wrocławiu. Wizytująca komisja uznała, że restauracja w Q Hotel Plus Wrocław zasługuję na ocenę 10,5 punktu w 20-stopniowej skali.
Przewodnik Gault&Millau jest uznawany za jedno z najważniejszych źródeł informacji o tym, gdzie warto zjeść. Każdego roku zespół kilkunastu anonimowych inspektorów, będących przedstawicielami wydawnictwa, dokonuje skrupulatnej oceny ponad tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika udaję się trafić połowie, co świadczy o ich wyjątkowości na tle konkurencji.