To już ósmy raz slowfoodowa akcja „Gęsina na św. Marcina” zagości w najlepszych restauracjach całej Polski. W tym roku wydarzenie będzie trwało od 11 listopada do 4 grudnia. Restauracja Qualita ponownie zdecydowała się na udział w akcji - Szef Kuchni Marcin Dudek od 11 listopada zaproponuje swoim Gościom wyjątkowe dania z gęsiną w roli głównej. W menu znajdą się:
- Pasztet gęsi, krem z foie gras, karmel, borowik, cebula.
- Zupa z kiszonego chrzanu i pieczonego jabłka, filet z gęsi, kolendra.
- Gęsie udko duszone w fasol iz pomidorami, chorizo, bekon, kasza jaglana.
Temat gęsiny w listopadzie to w pewnym sensie już nowa tradycja. Spożycie tego mięsa od początku tej organizowanej przez Slow Food akcji wzrosło prawie czterokrotnie - dzisiaj sami Polacy zjadają już ponad 2000 ton gęsiny.
Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę. Więcej informacji o akcji "Gęsina na św. Marcina" można przeczytać na stronie organizatora.