Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku. Wszystkim tak zasmakował ten sposób obchodów, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu. W tym roku menu była wyjątkowa, bo okazja także była wyjątkowa – Wrocław nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury! Skosztować można było zarówno kuchni wrocławskiej, jak i kuchni innych miast, które nosiły to zaszczytne miano. Od 1 do 5 czerwca można było skosztować i kupić produkty regionalne. W tym samym terminie odbywały się także targi książki kulinarnej.
Szef Kuchni Restauracji Qualita Marcin Dudek oraz Szef Kuchni Restauracji Questa Grzegorz Pawli także zagościli we Wrocławu na czas "Europy na widelcu". Przygotowywali regionalne, małopolskie specjały, między innymi maczankę krakowską, flaczki i sernik krakowski. Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili nasze stoisko.