Przepis na ciasto drożdżowe Babci - dlaczego właśnie to danie?
Do dnia dzisiejszego nadal czuję ten słodki zapach ciasta drożdżowego robionego przez babcię na każde święta. Babci już nie ma z nami, ale jej przepis przetrwał w naszej pamięci i nikt z nas nie wyobraża sobie już świąt bez Ciasta Drożdżowego Babci Czesi.
Jakub Bębas
Składniki na ciasto drożdżowe Babci:
- 5 dag drożdży,
- 4 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 4 duże jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy,
- skórka pomarańczowa.
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
- Bierzemy dużą miskę, do której dajemy drożdże, łyżkę cukru, szklankę mąki i szklankę koniecznie ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
- Następnie dodajemy resztę mąki, cukru, aromat, szczyptę soli, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy drewnianą pałką i mocno ubijamy tak, by jak najbardziej napowietrzyć ciasto, aby było puszyste i gładkie.
- Gdy ładnie odchodzi od miski, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Następnie odstawiamy w ciepłe i suche miejsce.
- W międzyczasie robimy słodką kruszonkę, do której będą nam potrzebne:
- szklanka mąki,
- pół kostki dobrego masła,
- 2/3 szklanki cukru.
- Wszystko razem szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki, by się schłodziło.
- Po 2 godzinach przekładamy ciasto do formy prostokątnej, posypujemy kruszonką rwąc małe kawałki i sypiąc na ciasto.
- Gotowe ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu tylko na tradycyjne pieczenie. Piec mojej babci też go nie miał, więc trzymam się przepisu ;-)
- Po 45 minutach powinno wyjść nam piękne złociste ciasto o zniewalającym waniliowo-pomarańczowym zapachu – zupełnie jak u babci w domu.
Życzymy smacznego i wesołych świąt!
Po więcej pysznych kulinarnych inspiracji oraz deserów (i nie tylko) zapraszamy do restauracji Questa.