Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
Q Hotel Plus Wrocław Bielany

Słodkie święta – przepis na ciasto drożdżowe szefa kuchni

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Słodkie święta – przepis na ciasto drożdżowe szefa kuchni
11 gru 2018

Słodkie święta – przepis na ciasto drożdżowe szefa kuchni

Święta to nie tylko barszcz z uszkami, pierogi, karp i ryba po grecku. To także pyszne desery, typu moczka, które rozpieszczają nasze kubki smakowe w tym wyjątkowym okresie. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na ciasto drożdżowe od szefa kuchni wrocławskiej restauracji Questa Jakuba Bębasa. Na pewno nie pożałujesz!

Przepis na ciasto drożdżowe Babci - dlaczego właśnie to danie?

Do dnia dzisiejszego nadal czuję ten słodki zapach ciasta drożdżowego robionego przez babcię na każde święta. Babci już nie ma z nami, ale jej przepis przetrwał w naszej pamięci i nikt z nas nie wyobraża sobie już świąt bez Ciasta Drożdżowego Babci Czesi.

Jakub Bębas

Składniki na ciasto drożdżowe Babci:

  • 5 dag drożdży,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 4 duże jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:

  • Bierzemy dużą miskę, do której dajemy drożdże, łyżkę cukru, szklankę mąki i szklankę koniecznie ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  • Następnie dodajemy resztę mąki, cukru, aromat, szczyptę soli, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy drewnianą pałką i mocno ubijamy tak, by jak najbardziej napowietrzyć ciasto, aby było puszyste i gładkie.
  • Gdy ładnie odchodzi od miski, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Następnie odstawiamy w ciepłe i suche miejsce.
  • W międzyczasie robimy słodką kruszonkę, do której będą nam potrzebne:
  • szklanka mąki,
  • pół kostki dobrego masła,
  • 2/3 szklanki cukru.
  • Wszystko razem szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki, by się schłodziło.
  • Po 2 godzinach przekładamy ciasto do formy prostokątnej, posypujemy kruszonką rwąc małe kawałki i sypiąc na ciasto.
  • Gotowe ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu tylko na tradycyjne pieczenie. Piec mojej babci też go nie miał, więc trzymam się przepisu ;-)
  • Po 45 minutach powinno wyjść nam piękne złociste ciasto o zniewalającym waniliowo-pomarańczowym zapachu – zupełnie jak u babci w domu.

Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Po więcej pysznych kulinarnych inspiracji oraz deserów (i nie tylko) zapraszamy do restauracji Questa.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Main Q Hotel Sp. z o.o., Juliusza Lea 202A, 30-133, Kraków , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane