Q Hotel Plus Wrocław
Q Hotel Kraków
Q Hotel Plus Kraków
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel Plus Katowice
Q Hotel Plus Wrocław Bielany

Przepis na moczkę śląską w wydaniu szefa kuchni Arkadiusza Gawrona

  1. Odkryj możliwości Q Hotel
  2. Przepis na moczkę śląską w wydaniu szefa kuchni Arkadiusza Gawrona
10 gru 2018

Przepis na moczkę śląską w wydaniu szefa kuchni Arkadiusza Gawrona

Boże Narodzenie to wyjątkowy okres w roku, kiedy czas wydaje się stać w miejscu. Wracamy wtedy często do tradycyjnych potraw, przygotowywanych jeszcze przez nasze babcie i prababcie. Jedną z nich jest przepis na moczkę śląską, która znana jest głównie Ślązakom, choć warta spróbowania w każdym rejonie Polski. Tajnikami dotyczącymi jej przygotowania dzieli się z nami Arkadiusz Gawron – szef kuchni restauracji SmaQ Food & Wine w Katowicach.

Dlaczego akurat moczka śląska?

Moczka to potrawa wigilijna. Trudno sobie wyobrazić bez niej tradycyjną śląską wigilię. Przyrządzana na wiele sposobów, mogła być bardziej słodka lub lekko osolona. Dominujący mógł być piernik, czekolada, owoce lub cytryna. W powiecie rybnickim, raciborskim i wodzisławskim nazywana bryją.

Pierwotnie jej bazą był wywar z karpia i warzyw, obecnie bardziej popularne jest przyrządzanie moczki z kompotu owocowego i miodowego piernika.

Sprawdź również, jak wyglądają tradycyjne potrawy wigilijne.

Składniki potrzebne do przygotowania 10 porcji:

  • 250 g migdałów obranych.
  • 150 g orzechów laskowych łuskanych całych,
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 200 g śliwek suszonych z pestkami,
  • 150 g małych fig suszonych,
  • 150 g rodzynek,
  • 200 g suszonego piernika miodowego,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • sól,
  • 250 ml ciemnego piwa,
  • 2 l kompotu owocowego (np. z truskawek lub agrestu).

Opis przygotowania:

  • Do gotującego się kompotu należy dodać całe obrane migdały, gotować 15 minut, później dorzucić całe orzechy laskowe, po chwili śliwki suszone z pestkami, rodzynki, figi, a na końcu połówki orzechów włoskich.
  • Piernik zetrzeć na tarce lub rozkruszyć, rozprowadzić zimnym piwem, dodać do całości.
  • Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i całość zagotować. Po chwili moczka nabierze konsystencji budyniu.
  • Można podawać na ciepło i na zimno. 

Po więcej smakowitych kuchni śląskiej dań zapraszamy do restauracji SmaQ Food & Wine w Katowicach.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i bądź z nami na bieżąco!

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Main Q Hotel Sp. z o.o., Juliusza Lea 202A, 30-133, Kraków , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane