Dlaczego właśnie przepis na pierś z kaczki?
Danie, które chciałabym Państwu zaprezentować, to pierś z kaczki na karmelizowanych jabłkach, z dodatkiem żurawinowego sosu i dyniowych gnocchi. Jest to popularna potrawa, która często gości na naszych stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Polecam ją również na miłe rodzinne spotkania.
Anna Zając
Składniki do przygotowania jednej porcji:
- pierś z kaczki 200-250 g,
- olej,
- czosnek,
- pieprz ziarnisty,
- sól morska,
- świeża gałązka rozmarynu,
- jabłko,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 szczypty cynamonu,
- Gnocchi:
- 120 g ziemniaków,
- jajo,
- 60 g purée dyniowego,
- 40 g mąki.
- Sos żurawinowy:
- 70 g świeżej żurawiny,
- 25 g cukru,
- 50 ml wody
- 20 ml wiśniówki.
Jak zrobić pierś z kaczki? Sposób przygotowania
- Przygotowywanie należy rozpocząć od zamarynowania kaczej piersi w marynacie składającej się z oleju, czosnku, grubo ziarnistego pieprzu, soli morskiej i świeżej gałązki rozmarynu. Najlepiej, żeby pozostała ona w niej całą noc - wtedy mięso przejdzie smakiem i zapachem wszystkich przypraw.
- Pierś z kaczki należy ponacinać w „kratkę” od strony skóry, nie uszkadzając przy tym mięsa. Następnie obsmażyć (przez około 10-20 minut) - najlepiej na żeliwnej patelni, aby skórka się zarumieniła. Później odwrócić mięso i podsmażać jeszcze 2 minuty.
- Następnie należy wstawić je do nagrzanego piekarnika na około 8 minut, wyjąć i odczekać aż „odpocznie” przed krojeniem. Mięso najlepiej kroić po ukosie.
- Pierś z kaczki będzie podana na karmelizowanych jabłkach, do przygotowania których potrzebujemy pokrojonego w cząstki jabłka, cukru trzcinowego, miodu i cynamonu. Na patelnię wysypujemy cukier, który roztapiamy do uzyskania złotego karmelu. Dodajemy cząstki jabłek, miód i cynamon, które karmelizujemy. Trzeba uważać, aby nie robić tego zbyt długo - jabłka powinny być słodkie i chrupiące, ale nie mogą się rozpadać.
- Dodatkowym składnikiem tego dania jest gnocchi dyniowe. Aby je przygotować, należy ostudzić ugotowane ziemniaki i rozgnieść je widelcem. Dodajemy do tego uprzednio przygotowane purée dyniowe, mąkę, jajo oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy mąkę, gdyż konsystencja ciasta powinna być taka, jak na kopytka.
- Z podzielonego na mniejsze kawałki ciasta formujemy wałki, dzielimy na kluseczki i wyrabiamy charakterystyczny wzorek widelcem.
- Pozostaje nam do przygotowania sos żurawinowy. Umytą żurawinę, cukier, wodę i wiśniówkę gotujemy w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aż do pęknięcia owoców. Sos po zagotowaniu powinien zgęstnieć.
- Wszystkie przygotowane składniki układamy na talerz. Na skarmelizowane jabłka wykładamy tę pyszną, aromatyczną pierś z kaczki, pokrojoną w plasterki. Dodajemy dyniowe gnocchi. Kaczkę polewamy sosem żurawinowym, którego resztę możemy podać w sosjerce obok.
Życzymy smacznego i wesołych świąt!
Po więcej smakowitych dań i inspiracji kulinarnych zapraszamy do restauracji SmaQ Brasserie mieszczącej się w krakowskich Bronowicach.